Dykutfärd 9 Juli Med Moälven2

 


I lördags var vi en liten tapper skara som gav oss ut i solskenet på dykutfärd. Målet för dagen var Suggan och Harm. På vägen ut så åkte vi över ett vrak som Marcus kände till och när vi fick upp det på ekolodet så bestämdes det att vi skulle ta det som andra dyk istället för Harm. Det började spricka upp även om undertecknad lovade regn vid kl 11 (källa var SMHI). Men det blev bara bättre och bättre väder.

På vägen passerade vi Pluto som ligger på 50-60 m utanför Lillsved. Sugga

n hittades direkt vid första överkörningen med ekolodet men sedan var det som försvunnet. Efter ca 30 min så hittade vi det igen . Jag och Andreas Brodow började och skulle göra ett cirkelsök. Det gick så där men efter 25 minuter så hittade vi träskutan. Sikten var över förväntan och det finns en del intressanta saker att titta på efter ytterligare 20 min fick vi vända och gå upp till ytan.

Vi upptäckte då att vi lyckats dra linan i alla möjliga riktningar. Marcus och Torbjörn var nästa par ut. Torbjörn var ledsen för han hade räknat med sämre sikt och därför inte tagit med sin undervattenskamera. Efter lite ljugande så åkte vi till vad som skulle bli en vrakkyrkogård, solen lyste och det fanns inte en tillstymmelse till regn.

Vi hittade vraket vi skulle dyka på och bojade det. När vi skulle åka över vraket för att kontrollera att bojen låg rätt så såg vi ett vrak till. Så vi körde förbi bojen en gång till (i en ny riktning) för att kontrollera att bojen inte flyttat sig. Vraket fanns vid bojen men vi fick upp ett vrak till på ekolodet.

Vi beslöt att dyka på det inre av vraken. Andreas och jag var först ut. Sikten var dålig ca 1,5m och det var väldigt mycket kallare ( djupet var ca 30m). Vi gjorde ett försök att göra ett cirkelsök men fick avbryta innan vi fann vraket för att inte hamna i deko.

När vi kom upp hade Marcus och Torbjörn hitta inte mindre än 7 vrak. Efter lite gliringar att vi nog borde hittat vraket var det Marcus och Torbjörn tur eller ska vi säga otur för de hittade tyvärr inte heller vraket. På vägen hem sedan fick vi in ytterligare  ett vrak så summan blev 8 vrak.

Jag vill passa på att Tacka skepparen Marcus, Torbjörn och Andreas för en härlig dag på sjön och för ett mycket trevligt sällskap. Nu väntar man bara på att nästa tur till vrakkyrkogården blir av.

/Christoffer Löfberg