Dykutfärd 25 September med Rebell i Oxelösund

Tidig uppstigning för att åka ut med Rebell, en dykbåt som utgår ifrån Oxelösund. Det var en ganska molnig morgon när vi begav oss söderut ifrån Stockholm. När vi passerat Södertälje så verkade det som om det skulle spricka upp, kanske värdergudarna skulle vara oss nådiga denna dagen. Alla dykare hade lasta ut sina bilar nere vid dykbåten vid utsatt tid och skepparen Anders Rodas kom strax efter.

BILD!

Ett önskemål som fanns var att dyka på Gustav Vasa men det var förlångt och risken fanns att det skulle kunna blåsa upp, SMHI har haft fel förut. Planen blev istället att dyka på Betty af Branntevik och sedan luncha på ön Hävringe och där efter ta ett av de vrak som ligger innanför. Vi tuffade ut i den lilla skärgården och solen lyste på oss. Efter cirka en timme och tjugo minuter så var vi framme och första dykparet kunde hoppa i.

BILD!

Först i var Torbjörn med sin bror Bosse för att försöka ta några bilder. Vi hoppade i strax efter för att försöka komma med på bilder själva. Bojningen var perfekt nästa på vraket och vi flyttade in bojen den metern som den missat. Betty är ett skrovhelt träfartyg som står kölrätt som ett ”Kalle Anka” vrak. Lasten är av vete. Jag dök med Håkan och gick ner samtidigt som Johan Magnusson ifrån LM-dyk som dök med Alain, detta för att Håkan skulle kunna få byta par ifall jag inte kunde tryckutjämna på grund av en förkylning, lyckligtvis så gick det bra. Vi gjorde två rundor på vraket innan vi gick upp. Alla tyckte det var kallt oväntat kallt. Datorn visade 4 grader och man längtar lätt till Egypten då. En fördel med att dyka på den här tiden på året dock är sikten, vi hade ca 10m!

BILD!

Efter dyket tuffade vi in till Hävringe.

Där togs vi emot av intresserade seglare som ställde massa frågor. Mest intresserade var de av Håkans rebreather. Efter ca 1 timme med mat i magarna så begav vi oss mot Fritz Wollmers. ”Fritte” är ett stålvrak i samma storlek som Harm skulle jag tro. Fast Harm har man sällan så god överblick på. Samma visa igen Boj i och 2 minuter senare så var alla dykare i. Sikten var lika bra på Fritte som på Betty.

BILD!

Sedan begav vi oss in igen till Oxelösund, klockan hade bara blivit tre på eftermiddagen. Skepparen Roddas gav oss komplimanger på att vi var klara så snabbt som vi var när vi kom fram till dykplatserna. Jag vill tacka Roddas och övriga deltagare för en härlig dag samt solen som lyste på oss hela dagen samt de fina bilderna ifrån Torbjörn.